Vijf voordelen van koken met een stoomoven

Stoomovens winnen aan populariteit en dat is niet zonder reden. Met een stoomoven behoudt u de vitamines én smaak van uw gerecht. Daarnaast zijn er steeds meer stoomovens met een trendy design, die naast praktisch ook een stijlvolle toevoeging aan de keuken zijn. In deze blog zetten we de verschillende voordelen van koken met een stoomoven op een rij en laten we u een voorbeeld zien van een geschikte stoomoven.

1. Stomen is gezond

Wanneer u een gerecht bereidt met de stoomoven blijven vitamines en mineralen beter behouden dan met bijvoorbeeld een gewone oven, bakken of koken. De reden hiervoor? Met een van de laatste manieren van bereiden onttrekt u vocht aan de ingrediënten. Dit gaat ten koste van de vitamines, omdat deze vaak voor een groot gedeelte bestaan uit water. Met een stoomoven blijft het vocht in de ingrediënten behouden. Een stoomoven is daardoor een bewuste, gezonde keuze.

2. Gerechten zijn smaakvoller

Omdat het vocht in de ingrediënten behouden blijft, creëert u ook een smaakvoller gerecht. Wanneer het vocht onttrokken wordt aan een ingrediënt, gaat ook een deel van de smaak verloren. Bij bereiding in een stoomoven is dit dus niet het geval en blijft de natuurlijke smaak behouden. Hierdoor heeft u ook minder zout nodig om het gerecht op smaak te brengen, wat er dus wederom voor zorgt dat u een gezonder maal oppeuzelt. 

3. Ook met een stoomoven worden gerechten heerlijk knapperig

Wat sommige mensen als nadeel zien van een stoomoven, is dat deze maar tot 100 graden celcius kan verhitten. Daardoor rijmt een stoomoven op het eerste gezicht niet met bijvoorbeeld een knapperige pizza. Tegenwoordig combineren ovens vaak stoom met hetelucht, daardoor heeft u het beste van beide werelden. Om die reden bereidt u zowel smaakvolle groenten dankzij de stoomfunctie maar ook heerlijke vleesgerechten en pizza’s met een knapperige korst dankzij de heteluchtfunctie. Omdat beide functies te combineren zijn, bereikt u knapperige en tegelijkertijd botermalse resultaten.

4. Kliekjes blijven lekker en zijn sneller klaar

Heeft u de vorige dag een heerlijke gerecht gemaakt en de restjes bewaard? Normaal gesproken verwarmt u deze waarschijnlijk opnieuw in een oven of magnetron. Hierdoor verliest het gerecht wederom wel wat aan smaak, omdat er weer vocht aan onttrokken wordt. Met een stoomoven is dit niet het geval en smaakt uw gerecht nog net zo heerlijk als de vorige dag. Omdat water sneller warm is dan lucht, zorgt u er ook nog eens voor dat uw kliekjes binnen een mum van tijd opgewarmd zijn. 

5. Een stoomoven doet meer dan gerechten verwarmen

Stoomovens zijn ook ideaal om bepaalde voorwerpen mee te ontsmetten. Dankzij de stoom worden bacteriën gedood, maar smelt het object dat u wilt reinigen niet weg. Denk bijvoorbeeld aan een speen voor een baby of peuter of aan een pincet. 

Bauknecht stoomoven

Een voorbeeld van een geschikte stoomoven is die van Bauknecht. Deze is beschikbaar in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld als een combi-stoomoven waardoor ook verwarmen door middel van hetelucht tot de opties behoort. De stoomovens van Bauknecht zijn veilig, snel en behouden de heerlijke, verse smaak van uw gerecht. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende extra functies, zoals een gaarthermometer of de mogelijkheid om spullen te ontsmetten en deeg perfect te laten rijzen. Bauknecht stoomovens zijn bovendien uitgevoerd in een stijlvol design met een zwarte of rvs kleur.

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de stoomovens of bent u benieuwd naar welke uitvoeringen er bij Nieuwenhuis Keukens in het assortiment zitten? Maak dan een afspraak met een van onze keukenspecialisten. Zij beantwoorden met plezier al uw vragen en zorgen ervoor dat u de stoomoven vindt die aan al uw wensen voldoet.

Home
Terug
Sluiten