Help, mijn vaatwasser maakt niet goed meer schoon!

Een vaatwasser die niet goed meer schoonmaakt is een veel voorkomend probleem, maar wat kunt u eraan doen? Het kan zijn dat na een tijdje uw vaatwasser de vaat niet meer goed schoon wast. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Benieuwd naar enkele tips om ervoor te zorgen dat uw vaatwasser langer meegaat en goed schoonmaakt? Lees dan verder en ontdek wat u zelf kunt doen om de levensduur van uw vaatwasser te verlengen.

Mogelijke oorzaken van een vaatwasser die niet goed schoonmaakt

Meestal wordt vaat niet goed schoon doordat er vuil in de vaatwasser zelf zit. Vaak zijn er vet- of vuil resten achtergebleven in het filter. Hierdoor spoelt water niet meer goed door de vaatwasser, blijft er vuil achter en werken de sensoren niet meer goed. Ook kan het zo zijn dat de sproeiarm verstopt is. De sproeiarm die het water door de hele vaatwasser verspreidt, bereikt hierdoor niet meer alle vaat en is daardoor niet krachtig genoeg meer om alle vaat schoon te maken. Wanneer de afvoerpomp verstopt is zal er na het draaien van een programma water in de vaatwasser blijven staan. Dit kan gebeuren wanneer het filter te vol is of niet goed is vastgedraaid. Als één van deze drie onderdelen dus verstopt zit of vuil is kan het zijn dat uw vaat niet goed wordt schoongemaakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Deze bekende uitspraak is ook van toepassing op de levensduur van uw vaatwasser. Het is verstandig om regelmatig de filters van de vaatwasser te legen en schoon te maken. Ook de sproeiarmen kunt u eenvoudig reinigen door ze los te koppelen en even onder de warme kraan af te spoelen. Als de afvoerpomp verstopt zit kunt u het afvoerbuisje controleren op vuil of vettigheid. Bij sommige vaatwassers is het mogelijk om zelf de afvoerpomp los te maken en te controleren. Reinigt en leegt u deze drie onderdelen regelmatig dan zult u merken dat de vaatwasser goed blijft functioneren en de vaat weer goed schoonmaakt.

 

Tips tijdens dagelijks gebruik

Het scheelt enorm om de etens- en sausresten zoveel mogelijk van tevoren van de borden af te schrapen voordat u ze in de vaatwasser plaatst. Dit verkleint namelijk de kans op verstoppingen en viezigheid in de filters. Lekt uw vaatwasser water? Dit kan liggen aan versleten deurrubbers. Maakt u deze rubbers regelmatig schoon dan verkleint u de kans op verslijten door vuil, afwasmiddel en heet water. Ook kan een van de sproeiarmen geblokkeerd zijn. Als een sproeiarm geblokkeerd is, bijvoorbeeld door een te hoog bord, blijft het water in één richting spuiten. Maakt uw vaatwasser niet goed droog? Probeer dan extra glansspoelmiddel toe te voegen en zet na het programma de deur van de vaatwasser even open.

Wilt u meer informatie over het onderhouden van de vaatwasser?

Wilt u een uitgebreide uitleg over hoe u ervoor zorgt dat een vaatwasser langer meegaat? Breng dan een bezoek aan een van de keukenshowrooms van Nieuwenhuis Keukens. Ook kunt u eenvoudig een vrijblijvende afspraak maken met een van onze adviseurs. Onze deskundige adviseurs helpen u graag met het kiezen van de juiste vaatwasser en het geven van advies over het onderhoud van de vaatwasser.

 

Home
Terug
Sluiten